We gooien veel te veel eten weg. Dat zou niet het geval hoeven te zijn als we de vriezer vaker zouden gebruiken. Maar er zijn voedingsmiddelen die daar kunnen barsten, andere worden slap of zacht als puree. We geven een overzicht van wat er in de vriezer hoort. Als je eten goed invriest, kun je er maanden later nog van genieten. Maar niet alles is geschikt voor de vriezer.
Houdbaarheid in de vriezer: zo lang blijft voedsel vers
Niet alle voedingsmiddelen kunnen worden ingevroren. Enkele voorbeelden van wat niet geschikt is voor de vriezer – en waarom:
- Sla, radijs, hele tomaten, komkommers of druiven bevatten veel water. Na het ontdooien zijn ze niet langer knapperig, maar verwelkt of papperig omdat hun hoge watergehalte leidt tot grote celvernietiging bij het invriezen.
- Zelfs rauwe aardappelen vriezen niet goed in. Ze smaken erg zoet na ontdooien, omdat zetmeel tijdens bevroren opslag wordt afgebroken tot suiker. Het celweefsel wordt vernietigd en de consistentie bij het ontdooien wordt te zacht.
- Rauwe eieren in de schaal horen ook niet in de vriezer. Ze zouden barsten omdat de dooiers en eiwitten uitzetten als ze bevriezen.
- Pudding en ingedikte sauzen worden vloeibaar doordat het zetmeel bij het ontdooien tijdens het koken het gebonden water afgeeft.
- Zuivelproducten zoals yoghurt, zure room en crème fraîche vlokken of worden korrelig na het ontdooien. Kwark, zure melk en kefir mogen ook niet worden ingevroren. Ze stollen en zijn dan niet meer leuk.
Pas op met kruiden
Het is beter om rauwe en geblancheerde groenten niet te kruiden of te zouten voordat ze worden ingevroren. Omdat zout water uit de plantencellen trekt. Met sommige kruiden zoals peper, nootmuskaat, basilicum of dille verandert de smaak.
Kun je worst invriezen?
Wat veel mensen niet weten: naast vlees als biefstuk en schnitzel kunnen ook vleeswaren probleemloos worden ingevroren. Leg er eenvoudig een stuk folie tussen, zodat de afzonderlijke schijven later gemakkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. In een geschikte diepvrieszak zijn de vleeswaren maximaal vier maanden houdbaar bij min 18 graden. Zorg er bij het verpakken voor dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking zit om vriesbrand te voorkomen.
Worsten, ham en taarten kunnen ook worden ingevroren. Bij leverworst kan het echter zijn dat de consistentie er een beetje onder lijdt. Laat worstproducten en vlees altijd in de koelkast ontdooien om overmatige kiemvorming te voorkomen. Vries ontdooid voedsel niet opnieuw in. Overigens: Bacteriën worden niet gedood door bevriezing.
Gebakken broodjes – bijna zoals van de bakker
Brood en broodjes kunnen ook probleemloos worden ingevroren en kunnen tot drie maanden in de diepvrieszak worden bewaard. Bevroren broodjes die kort in de oven worden gebakken smaken bijna als vers van de bakker.
Als u brood wilt invriezen, kunt u dit in losse sneetjes doen. Zo ontdooi je maar zoveel als je nodig hebt. Brood ontdooit vrij snel op kamertemperatuur, maar smaakt ook heerlijk uit de broodrooster. Over broodroosters gesproken: toast kan ook worden ingevroren.
Kijk op https://www.invriezen.eu/ als je meer wilt weten van het invriezen en bewaren van voedsel.