Dat betekent “duurzaam winkelen”

Hoger in Google

Duurzaam winkelen betekent in principe niets anders dan bij het kopen verantwoord letten op uitsluitend ecologische en sociaal ongevaarlijke producten. Maar welke eigenschappen zijn bepalend? Duurzame producten zijn energiebesparend en milieuvriendelijk in productie, maar ook in gebruik. Bovendien hebben ze een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zijn ze eerlijk geproduceerd. Ook bij duurzame producten is een lange levensduur een aspect dat een belangrijke rol speelt.

Daarom moet je duurzaam winkelen

Duurzaam winkelen betekent niet per se dat je alleen van een afstand naar producten hoeft te grijpen die er eco uitzien. U heeft nu een grote keuze en kunt kiezen tussen verschillende designs en productcategorieën. Wat echter centraal staat bij duurzaam winkelen, is de ecologische voetafdruk, die we zo minimaal en ‘groen’ mogelijk willen houden.

De ecologische voetafdruk is een duurzaamheidsindicator en is halverwege de jaren negentig ontwikkeld. Het geeft aan hoeveel we de aarde of het lokale ecosysteem en natuurlijke hulpbronnen gebruiken. Daarnaast maakt het een uitspraak over hoeveel ruimte de natuur nodig heeft om de ingezette hulpbronnen daadwerkelijk te vernieuwen en de vrijkomende afvalstoffen op te nemen.

Tips voor duurzaam winkelen in de supermarkt

Geloof het of niet: met een paar trucjes kan duurzaam winkelen eenvoudig worden geïntegreerd in het dagelijks leven. In het ideale geval kiest u bij uw volgende winkeluitje producten die geschikt zijn voor zogenaamd “clean eating” – onverpakt, biologisch en onbewerkt.

Bespaar verpakking en plastic

  • Gebruik losse in plaats van verpakte producten
  • Zelf gerechten bereiden in plaats van diepvriespizza & co . te kopen
  • Drink kraanwater
  • Neem de dozen mee (speciaal voor de versteller in de supermarkt)
  • Vertrouw op herbruikbare in plaats van wegwerpflessen • Ga winkelen met een boodschappenlijstje (zo neem je niet te veel mee en verspil je minder)
  • Een houdbaarheidsdatum kan vaak overschreden worden (gebruik dus ook producten die bijna verlopen zijn)
  • Doe het zonder de bon
  • Groenten in blik en salade in zak zijn absolute no-go’s
  • Winkel op weekmarkten of bestel de ecobox
  • Geef de voorkeur aan seizoensgebonden en regionale gerechten

Koop minder dierlijke producten en meer vegan

  • Less is more hier (maar alleen in hoeveelheid, niet in prijs – koop aub biologisch!)
  • Aan de balie wordt het eten meestal zuiniger verpakt
  • Let op ecologische zegels en biologische labels
  • Vis is gezond, maar niet duurzaam (let op het MSC-zegel)
  • In plaats van koemelk kun je ook plantaardige alternatieven proberen (zoals havermelk of amandelmelk).
  • Kaas is nu ook vegan – op basis van amandelen of cashewnoten (gezond & ecologisch!)

Duurzame voeding: let op biologisch en eerlijk

  • Fairtrade-zegel (identificeert producten die afkomstig zijn uit eerlijke handel en bij de vervaardiging waarvan sociale, ecologische en economische criteria werden nageleefd)
  • GEPA-logo (geeft aan dat aan de criteria van eerlijke handel is voldaan)
  • Koop indien mogelijk altijd verse groenten en fruit
  • Kies voor streek- en seizoensproducten (avocado’s zijn bijvoorbeeld (helaas) niet duurzaam)
  • Controleer de stempels op de eieren: 0 = biologische eieren, 1 = vrije uitloop, 2 = stal. 3 = kooibehuizing. Je kunt het beste alleen categorie 0 kopen of 1, 2 en 3 zijn niet duurzaam.
Dat betekent “duurzaam winkelen”
Schuiven naar boven