Mieren zijn nuttige insecten die bescherming nodig hebben. Als ze echter de menselijke vier muren overwinnen, stopt het begrip vaak. De meeste mensen beschouwen ze dan als ongedierte en willen de mieren bestrijden. Hoe dan ook, mieren zijn fascinerende dieren. Voor veel mensen zijn mieren niet van groot belang. Er zijn echter ook mensen die enthousiast zijn over de kleine insecten. Daarom is er een mogelijkheid om mieren thuis te houden op een boerderij om hun manier van leven te observeren. Vooral voor kinderen kan een zogenaamd formicarium erg interessant zijn. Het is heel eenvoudig om zo’n boerderij te maken.
Het is de moeite waard om ze beter te leren kennen. Helaas zijn de hardwerkende kruipers in het wild maar in beperkte mate te observeren omdat de binnenkant van hun nest voor onze ogen verborgen blijft. Een mierenboerderij (formicarium) biedt een interessant inzicht.
Met een mierenboerderij komt de kijker op soortgebonden wijze dichter bij de drukte in de kern van de mierenkolonie. Mieren houden is niet moeilijk, maar het kost veel tijd en vraagt veel verantwoordelijkheid.
Het zijn tenslotte levende wezens die moeten worden verzorgd en gevoed. Het runnen van een mierenboerderij is een spannende hobby die interessante inzichten geeft in het leven van deze fascinerende insecten.
De klassieke mierenboerderij voor beginners
Over het algemeen wordt elke kunstmatig gecreëerde wereld voor het observeren van mieren een “formicarium” genoemd. De bekendste vorm van formicarium is de rechtopstaande mierenboerderij van glas of plexiglas.
Afhankelijk van de inspanning en grootte kost een huisvesting 10 tot 30 euro. Daarnaast is er een arena, drankjes, schaal, granulaat, zand-klei mengsel, gereedschap en extra componenten.
Hoeveel kost een mierenboerderij?
Veel winkels bieden starterssets aan met alle benodigde onderdelen om een formicarium in te richten. Een starterspakket voor een mierenboerderij is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen en kost tussen de 50 en ongeveer 180 euro. Het kopen van een met gel gevulde mierenboerderij wordt niet aanbevolen. Hoewel de dieren hier bijzonder goed te observeren zijn, bederft de gel gemakkelijk. Bovendien lijken niet alle mierensoorten zich er prettig in te voelen. Sommigen overlijden zelfs na lange tijd in en op de speciale gel te hebben geleefd.
Uitrusting van een mierenboerderij
Een mierenboerderij (Formicarium) moet bestaan uit minimaal één nest (Anthouse) en de arena (Antcube). De grootte van het nest is afhankelijk van de grootte van de mierenkolonie. Hoe meer mieren er zijn, hoe groter het nest zou moeten zijn. Anders zijn aansluitleidingen en aansluitslangen nodig. Hierdoor kunnen de mieren bewegen. Een van de belangrijkste onderdelen is ook een ontsnappingsbeveiliging, zodat de mieren niet kunnen ontsnappen. Andere items die nodig zijn in een formicarium zijn een drinkbak en voerbakken.
Structuur in drie lagen
Een mierenboerderij bestaat uit drie lagen. De onderste laag dient als drainage en waterreservoir, het bestaat uit kleikorrels, puimsteen, lavasteen of andere waterdoorlatende korrels. Het vormt de basis van de mierenboerderij, voorkomt schimmelgroei en geeft het mierennest de nodige stabiliteit. Afhankelijk van het materiaal en de kleur kost een kilo granulaat zo’n 5 tot 10 euro. De tweede laag van de mierenboerderij bestaat uit een mengsel van zand en klei. Hier graven de mieren hun tunnels, creëren ze opslagruimtes en verzorgen ze hun eieren, het broed en de mierenkoningin.
Kant-en-klare zand-leemmengsels zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar bij speciaalzaken. Afhankelijk van de kleur kost het mengsel zo’n 5 tot 10 euro per kilogram. De laatste laag, de bovenste laag, is voor de mieren niet absoluut noodzakelijk om van te leven. Als decoratieve laag vormt het echter de individuele charme van elke individuele mierenboerderij. Bovendien vermindert de bovenste sluiting het uitdrogen van het nest.
Geen enkele mierenboerderij kan onbeperkt dieren huisvesten. Uiterlijk wanneer de kolonie groeit, moet er een arena worden toegevoegd. Het dient als voeder- en afvalplaats en geeft de mieren een grotere ruimte om rond te rennen.
Een middelgrote arena kost ongeveer 30 tot 40 euro. Daarnaast zijn er ongeveer 20 euro voor connectoren en deksel. De vulling van de arena is alleen voor decoratie, dus er zijn geen speciale kenmerken om te overwegen. Het substraat moet echter zo hard zijn dat er geen mieren in kunnen graven.
Mieren eten veel en hebben eiwitten en koolhydraten nodig. Ze moeten een gevarieerd dieet krijgen. Naast insecten zoals vliegen en spinnen houden de mieren ook van granen, zaden, honing en suikerwater. Het is ook mogelijk om ze nat kattenvoer of sprinkhanen te geven.