Wat is de juiste manier om hout te schuren?

Schuren

Met name kleine vlakken kunnen ook met de hand worden geschuurd. Gebruik hiervoor schuurpapier en een handschuurblok. Elektrische slijpmachines zoals excentrische slijpmachines zijn ideaal voor grotere oppervlakken. Deze overtuigen door hogere oppervlakteprestaties en zelfs slijtage.

Een elektrische slijper kan het werk veel gemakkelijker maken. Welke schuurmachine inclusief schuurmiddel voor u geschikt is, hangt vooral af van welk hout u schuurt en met welk doel. Welke apparatuur gebruik je om hout te malen?

Er zijn verschillende soorten elektrische slijpmachines voor verschillende doeleinden. Bij het schuren zijn bandschuurmachines geschikt voor grote oppervlakken, vlakschuurmachines voor grof schuren, excenterschuurmachines voor fijn schuurwerk en deltaschuurmachines voor hoeken, randen en spleten. Bij handgereedschap vullen het schuurblok en de schuurspons elkaar qua functie aan.

Waarom wordt hout geschuurd voordat het wordt geverfd?

Of je nu gaat renoveren, schilderen of glazuren, meubels bouwen of knutselen – je schuurt het hout vaak voordat je verf aanbrengt. Voor een goede hechting van de verf is de voorbereiding van de ondergrond belangrijk. Lakken en andere verven hechten beter aan het geruwde oppervlak dan aan gladde oppervlakken. Als je hout glazuur of oliet, open je de poriën in het hout door te schuren, waardoor het natuurlijke materiaal de beschermlaag beter opneemt. Door voor het schilderen te schuren, kunt u ook oneffenheden in het hout verwijderen en oneffenheden herstellen.

Hoe vind ik de juiste korrel?

Door schuurmiddelen op te delen in fijn, medium en grof, krijg je een eerste richtlijn voor het kiezen van het juiste schuurpapier. Maar naast de korrelgrootte is ook de soort strooiing van belang. Het geeft aan hoe dicht de schuurkorrels zich op het schuurpapier bevinden. Qua materiaal kun je kiezen uit synthetische schuurmiddelen van bruin aluminiumoxide, rood korund of grijs siliciumcarbide, die vanwege hun scherpte en lange levensduur veel worden toegepast. Voor zacht hout kunt u schuurmiddelen gebruiken die zijn gemaakt van natuurlijke materialen, die vergevingsgezinder zijn.

Grove korrel: Grof schuurpapier heeft meestal een korrel van minder dan 120. Het is een goede keuze voor reparaties, omdat u krassen en stoten uit het hout kunt schuren met grof schuurpapier.

Gemiddelde korrel: Met korrel 120 tot 180 kunt u het hout na het grof schuren gladstrijken. Een medium korrel wordt vaak gebruikt voor het schuren voor het schilderen en ook voor het afschuren van oude verf.

Fijne korrel: Schuurpapier met een korrelgrootte van 180 tot 1000 wordt als prima beschouwd. In de houtbewerking wordt dit gebruikt voor fijn schuren om het hout vervolgens te oliën, in de was te zetten of te glazuren.

Bij slijpmiddelen met een dichte verdeling liggen de slijpkorrels dicht bij elkaar. Voor houtbewerking raden we schuurpapier aan met een halfopen tot open nerf, waarbij slechts ongeveer de helft van het oppervlak bedekt is met schuurkorrels. Hierdoor raakt het oppervlak niet zo snel verstopt met spanen.

Wat is de juiste manier om hout te schuren?
Schuiven naar boven