Een cryptocurrency of cybercurrency is digitaal geld. Cryptografie is de wetenschap van het versleutelen van informatie. De digitale valuta zijn gebaseerd op hun principe. Alle gegevens over eigenaren en verplaatsingen worden versleuteld opgeslagen. En niet alleen op één server, maar op enkele duizenden tegelijk. Elke transactie wordt decentraal opgeslagen in een netwerk. Daarom is het bijna onmogelijk om transacties te vervalsen. Dit systeem heet Blockchain. Voorstanders zien cryptocurrencies als een antwoord op traditionele financiën. Omdat digitaal geld geen banken meer nodig heeft, worden de eigenaren zelf financiële instellingen. Een centraal orgaan dat de geld- en valutastroom regelt, ontbreekt. De kopers hebben altijd de controle, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor de beveiliging van de activa.
Hoe lang bestaan cryptocurrencies en wie heeft ze uitgevonden?
Begin jaren negentig besprak een groep programmeurs en cryptografen manieren om de privacy in de digitale ruimte via e-mail te beschermen. Gebaseerd op de term “Cyberpunk” noemden ze zichzelf Cypherpunks. Een bekende vertegenwoordiger is de Brit Adam Back. Hij ontwikkelde de eerste proof-of-work-methode waarop cryptocurrencies zijn gebaseerd. Simpel gezegd, de verzendende computer bewijst dat het een bepaalde hoeveelheid rekeninspanning vergde voor het uitgaande bericht. De proof-of-work-methode was oorspronkelijk bedoeld om spam te voorkomen.
De anonieme uitvinder van Bitcoin is ook een actief lid van de Cypherpunk-beweging: Satoshi Nakamoto. De naam is echter een pseudoniem en de identiteit is tot op de dag van vandaag onbekend. Door de proof-of-work-methode wordt vermoed dat Adam Back zich achter het pseudoniem verschuilt. Anderen zijn ervan overtuigd dat er niet één persoon maar een groep achter Satoshi Nakamoto staat. Op 1 november 2008 introduceerde Satoshi het idee van een cryptocurrency in The Cryptography Mailing List. Hij noemde ze Bitcoin. De eerste Bitcoin-transactie werd slechts twee maanden later gedaan, op 12 januari 2009. Sinds 2011 trekt de uitvinder zich steeds meer terug en laat de verdere uitwerking van zijn idee aan anderen over. Iedereen die geïnteresseerd is in de gedetailleerde geschiedenis van Bitcoin kan meer te weten komen op deze interactieve tijdlijn.
Welke cybervaluta’s zijn er?
Er zijn nu meer dan 3000 cryptocurrencies. Maar slechts ongeveer 100 behalen een dagelijkse handelsomzet van meer dan 1000 US dollar. Terwijl Bitcoin het best bekend staat als de eerste cryptocurrency, vechten ook Ether, Ripple en Litecoin voor hun plaats. Nieuwsgierige valuta’s zoals Cryptokitties winnen ook aan populariteit. Dit gaat over het fokken van de meest bijzondere, virtuele katten die mogelijk zijn en deze vervolgens met winst verkopen.
Hoe werkt Bitcoin technisch?
De belangrijkste technische basis van cryptocurrencies is de blockchain. Deze “blockchain” is gebaseerd op drie concepten. De eerste is het open kasboek. Elke transactie binnen de blockchain is publiekelijk zichtbaar voor elke netwerkdeelnemer. Door dit principe van meerdere ogen worden ongeldige transacties binnen korte tijd als zodanig afgewezen. Als iemand bijvoorbeeld meer bitcoins wil overmaken dan hij bezit, wordt de transactie niet uitgevoerd. Om te voorkomen dat dit open kasboek wordt gemanipuleerd, is het bij het tweede concept gedecentraliseerd. De informatie wordt niet alleen op één computer opgeslagen, maar op een heel netwerk van apparaten. Iedereen mag een exemplaar van het geopende kasboek houden. Deze volledige kopie van de blockchain wordt een volledige node genoemd.
Maar hoe zorg je ervoor dat elke deelnemer in het netwerk een identiek exemplaar van het kasboek heeft? Dit is waar de mijnwerkers in het spel komen. Zij houden het netwerk up-to-date en bewaken het. Om een transactie te bevestigen, moet eerst worden geverifieerd dat deze geldig is; d.w.z. of de afzender genoeg geld heeft. Ten tweede moet de miner een sleutelcode berekenen waarmee hij de transactie in zijn grootboek kan invoeren. Hier komt de proof-of-work-methode om de hoek kijken. Omdat de oplossing een bepaalde hoeveelheid rekenkracht vereist. Zodra de code is gevonden, wordt de overboeking ingevoerd in het kasboek van de mijnwerker. De code, ook wel hash-waarde genoemd, wordt vervolgens naar alle volledige nodes van het netwerk gestuurd. Op deze manier blijft elk exemplaar van de blockchain identiek. De eerste miner die de transactie op deze manier verifieert, ontvangt een beloning in de vorm van bitcoins.
Meer informatie kun je vinden op Coinkoers.nl. Hie zie je ook de crypto live koers.