Welke sauzen zijn populair?

Saus

Sauzen zijn een onmisbaar onderdeel van veel gerechten en worden al eeuwenlang gebruikt om smaak toe te voegen aan voedsel. Er zijn zoveel verschillende soorten sauzen dat het soms moeilijk kan zijn om te bepalen welke de meest populaire zijn. In dit artikel zullen we enkele van de meest populaire sauzen bespreken en wat informatie geven over hun oorsprong, smaak en gebruik.

De populairste sauzen

  1. Mayonaise

Mayonaise is een dikke, romige saus die wordt gemaakt van eigeel, olie, mosterd en azijn. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als dipsaus voor frietjes en als smaakmaker voor sandwiches en salades. Mayonaise komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vernoemd naar de stad Mahon op het eiland Minorca in Spanje.

  1. Ketchup

Ketchup is een dikke, zoete saus die wordt gemaakt van tomaten, azijn, suiker en kruiden. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als dipsaus voor frietjes, maar ook als smaakmaker voor hamburgers en hotdogs. Ketchup komt oorspronkelijk uit China en werd geïntroduceerd in Europa door handelaren uit het Verre Oosten.

  1. Barbecuesaus

Barbecuesaus is een dikke, zoete saus die wordt gemaakt van tomaten, azijn, suiker, kruiden en specerijen. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als marinade en smaakmaker voor gegrild vlees, zoals spareribs, kip en hamburgers. Barbecuesaus komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is ontstaan in de zuidelijke staten.

  1. Aioli

Aioli is een dikke, romige saus die wordt gemaakt van knoflook, olie, eigeel en citroensap. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als dipsaus voor brood, groenten en vis, maar ook als smaakmaker voor sandwiches en salades. Aioli komt oorspronkelijk uit de Provence in Frankrijk en wordt vaak geserveerd bij de mediterrane keuken.

  1. Pesto

Pesto is een dikke, groene saus die wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als smaakmaker voor pasta, pizza en sandwiches. Pesto komt oorspronkelijk uit Italië en is vooral populair in de Italiaanse keuken.

  1. Hollandaisesaus

Hollandaisesaus is een dikke, romige saus die wordt gemaakt van boter, eigeel en citroensap. Het is een populaire saus die wordt gebruikt als smaakmaker voor groenten, vis en vlees. Hollandaisesaus komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is vernoemd naar de Nederlandse keukenprinses van de 17e eeuw, Alexandrine Tinné.

  1. Salsa

Salsa is een dunne, pittige saus die wordt gemaakt van tomaten, ui, jalapeñopepers, koriander en limoensap. Het is een populaire saus die vooral gebruikt wordt in de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Salsa kan worden gebruikt als dipsaus voor tortillachips, maar ook als smaakmaker voor tacos, burritos en andere gerechten. Er zijn verschillende soorten salsa, van mild tot zeer pittig, en elke regio heeft zijn eigen variant. Zo is de salsa verde een groene salsa gemaakt van tomatillo’s, terwijl de pico de gallo een salsa is gemaakt van verse tomaten, ui, jalapeñopepers en limoensap.

Welke sauzen zijn populair?
Schuiven naar boven